Kick-off video laten maken

Kick-off video laten maken

Een kick-off video kun je inzetten om de lancering van een nieuw project te begeleiden. Met een kick-off video kun je de doelgroep in een paar minuten laten zien waarom het project belangrijk is, welke positieve impact je ermee wilt bereiken en hoe. Een kick-off video is dus een kort, krachtig en pakkend startpunt voor je kick-off evenement. Het legt een goede basis voor verdere discussie en kan bijdragen aan het creëren van draagvlak voor het project.

Je kunt een kick-off video ook breder inzetten, door hem bijvoorbeeld op je website beschikbaar te maken. Daarnaast kun je hem mailen aan nieuwe contacten, of delen via sociale media. Zo bereik je een nog veel groter publiek dan alleen degenen die aanwezig waren tijdens je kick-off event.
 

Kick-off video voor een internationale organisatie

VNG International benaderde mij voor de productie van een kick-off video, in verband met een project dat zij uitvoeren in 5 gemeenten in Benin, West-Afrika. Door samen te werken met de inwoners van de gemeenten willen ze allerlei water-gerelateerde problemen aanpakken, zoals de jaarlijks terugkerende overstromingen en milieuvervuiling. Het project stimuleert de lokale bevolking om met innovatieve, duurzame oplossingen te komen en faciliteert de uitvoering daarvan.

Voor deze video heb ik zelf niet gefilmd of gefotografeerd. Ik was graag naar Benin gereisd om professionele beelden te schieten, of had vanuit Nederland een lokale film crew in Benin in willen schakelen. De opdrachtgever had echter al aardig wat beeldmateriaal op locatie verzameld, dat ik kon verwerken in de video. Weliswaar niet professioneel gefilmd, maar het brengt wel het verhaal inhoudelijk goed in beeld.
 

Aanpak kick-off videoproductie

Zoals bij elke videoproductie, ben ik eerst met de opdrachtgever om de tafel gaan zitten. De eerste stap is steeds om duidelijk te krijgen wat het doel is van de video. Daarnaast heb ik me verdiept in het project zelf: waarom het is opgestart, welke problematiek ermee wordt aangepakt, wat de aanpak is en welke verandering het project op de korte en lange termijn beoogt.

Vervolgens hebben we de doelgroep van de kick-off video in kaart gebracht. De primaire doelgroep was al snel duidelijk: De (Franstalige) inwoners van de gemeenten in Benin, die de negatieve gevolgen ondervinden van de water-gerelateerde problemen en die willen meewerken aan het vinden en implementeren van praktische oplossingen. Daarnaast moest de video ook andere, niet-Franstalige belanghebbenden van het project aanspreken, zoals potentiële samenwerkingspartners of financierders.

Met een helder beeld van het doel en de doelgroep van de video, werd duidelijk in welke vorm de video gegoten moest worden, wat de toon ervan moest zijn, en wat het gewenste resultaat was. Vervolgens zijn we ingezoomd op de inhoud. Er valt enorm veel te vertellen over grote projecten als deze, dus is het belangrijk om de meest relevante informatie voor de video te identificeren. Hierbij stellen we onszelf steeds de volgende twee vragen: 1. Is deze informatie relevant en interessant voor de doelgroep? 2. Draagt het bij aan het behalen van het doel van de video? Als het antwoord op een van deze vragen ‘nee’ is: schrappen.

Na dit proces heb ik de Engelstalige versie van het script geschreven, die we hebben gebruikt voor de ondertiteling. Deze is door de opdrachtgever omgezet in een Franstalig script. Overigens werk ik samen met freelance vertalers en scriptschrijvers, in het geval een organisatie dit niet zelf in huis heeft. Ook het vinden van een voice-over is geen probleem: we kunnen in nagenoeg elke taal een voice-over regelen. Meer hierover kun je lezen op deze pagina: Video met voice-over laten maken.

De laatste stap was de montage: het bekijken, selecteren en snijden van relevant beeldmateriaal, de voice-over en muziek toevoegen en waar nodig bewerken, de motion graphics maken, de kleurbewerking en tot slot de ondertiteling.
 

Video’s voor de non profit sector

Bij videoproducties voor commerciële bedrijven draait het vaak om de verkoop van een product of dienst. Bij video’s voor NGO’s is het juist van belang om de positieve impact van de organisatie in beeld te brengen. Het doel van een non-profit video kan bijvoorbeeld zijn om aandacht te vragen voor een maatschappelijk vraagstuk, om een bepaalde gedragsverandering bij mensen teweeg te brengen,  fondsenwerving, capacity building of educatie. De doelgroep van een non-profit video is niet een klant die op zoek is naar een dienst of product, maar bijvoorbeeld iemand die graag tijd, geld, kennis, of diensten wil inzetten om een verschil te maken in de wereld. Dit vereist een compleet andere aanpak voor videoproducties, in vergelijking met de profit sector.

Het helpt bij dit soort videoproducties dat ik een achtergrond heb op het vlak van internationaal recht en het werken met internationale organisaties. Na mijn studie internationaal recht werkte ik voor non profit organisaties in Den Haag op het snijvlak van bedrijfsleven en mensenrechten. Ik merkte dat er vaak een communicatiekloof is tussen enerzijds bedrijven, organisaties en professionals, en anderzijds de mensen die zij willen informeren. In video vond ik een bijzonder krachtig medium om die kloof te overbruggen. Want video is niet alleen een bijzonder effectief marketingmiddel. Het speelt ook een belangrijke rol in het delen van kennis en expertise op een toegankelijke en laagdrempelige wijze.
 

NGO fotografie

Net zoals videoproductie voor NGO’s, is ook fotografie voor NGO’s een vak apart. Een vak dat goed begrepen wordt door mijn man/collega Wilmar, fotograaf van Reclamebeeld. Wij werken samen voor klanten die zowel video als fotografie nodig hebben. Hier kun je voorbeelden bekijken van het werk van Wilmar:

 

Ook een kick-off video laten maken?

Wil je ook een video laten maken en ben je op zoek naar een videoproductiebedrijf met affiniteit met de non profit sector? En ben je nieuwsgierig geraakt naar aanleiding van het bovenstaande voorbeeld? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken. Of laat je inspireren door onze andere non profit sector video’s!
 
Email: info@tasfilms.nl
Vragen over videoproductie: 06 246 521 61 (Francis)
Vragen over fotografie: 06 515 203 60 (Wilmar)

 

 

Bekijk meer videos