Arbeidsmarktcommunicatie video of werknemer testimonial laten maken? Let dan op de volgende do’s en don’ts
Geschikte werknemers vinden is geen eenvoudige taak. Sommige sectoren zoals de ICT, transport en logistiek, en de zorg kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel. Werkgevers in deze sectoren moeten vaak met elkaar concurreren voor geschikte kandidaten. Andere sectoren kampen juist met het tegenovergestelde probleem: die worden overspoeld met reacties op een vacature en staan vervolgens voor de tijdrovende klus die allemaal te verwerken.
Eén van de middelen die je kunt inzetten om jouw recruitment proces te ondersteunen is employer branding: het bouwen aan de reputatie van jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever. Een sterk employer brand geeft jouw bedrijf een concurrentievoordeel bij het aantrekken van talent. Tegelijkertijd biedt het mensen de mogelijkheid om zelf te beoordelen of zij zichzelf bij het bedrijf vinden passen voordat ze gaan solliciteren. Dit maakt het recruitment proces efficiënter en effectiever.
Om jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever te profileren kun je een arbeidsmarktcommunicatie video of werknemer testimonial inzetten. Hierin laat je potentiële kandidaten kennis maken met toekomstige collega’s en jouw bedrijf. Als je ervoor kiest om een arbeidsmarktcommunicatie video te laten maken, let dan wel op de volgende do’s en don’ts:
Don’t: hou geen algemeen verhaal over jouw bedrijf
Wat jouw bedrijf doet kan een kandidaat ook gewoon op de website lezen. De kracht van een werknemer testimonial is juist dat je een potentiële sollicitant een indruk kan geven van hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de bedrijfscultuur en welke mogelijkheden er zijn voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Do: denk goed na over je doelgroep
Wie is de ideale kandidaat? Over welke persoonlijke en professionele kwaliteiten beschikt deze? Wat vindt de ideale kandidaat belangrijk in zijn of haar werk? Pas als je weet wie de doelgroep is kun je een verhaal maken die hen aanspreekt.
Don’t: als je jouw werknemers aan het woord wil laten, maak dan geen script
In de praktijk merken we vaak dat bedrijven een script willen schrijven die werknemers uit het hoofd moeten leren. Dat is vragen om problemen. Eenmaal op de set aangekomen worden ze voor de camera gezet, schijnen de lampen in hun gezicht en staan de mensen in de zaal hen verwachtingsvol aan te kijken. Ze voelen ineens de druk en het zweet breekt uit. De zinnen komen er niet goed uit, ze zeggen veel ‘eeh’ en ‘uhm’ en hun ogen schieten nerveus heen en weer. Wat binnen 20 minuten gefilmd had moeten worden wordt al gauw een uur of langer en de kosten lopen op. Niet bepaald een efficiënt proces. En dan is het nog maar de vraag of er met het gefilmde materiaal een goede video gemaakt kan worden. Zelfs als de zinnen foutloos zijn vastgelegd, komt een ingestudeerd script namelijk vaak nep en mechanisch over. Niet doen dus.
Do: interview huidige werknemers
Dat je geen script maakt betekent niet dat je de camera moet laten draaien en hopen op het beste. Bereid een aantal open vragen voor die je kunt voorleggen aan de werknemers die in beeld. Richt deze vragen niet teveel op de werkzaamheden of projecten zelf. Dan krijg je een algemeen verhaal over de taken waar een specifieke werknemer zich mee bezig houdt, in plaats van dat je de kijker een gevoel geeft van hoe het is om voor jou te werken.
Do: vraag door
Aan een antwoord als “ik vind het leuk om hier te werken omdat de projecten uitdagend zijn” heb je niet zoveel. Vraag dus door: wat is er uitdagend aan de projecten? Kun je een voorbeeld noemen van een project dat uitdagend was en uiteindelijk succesvol is afgerond?
Door verder te vragen kun je net die soundbites krijgen die een waardevolle toevoeging zijn aan de video.
Do: wees authentiek
Het allerbelangrijkste aan een arbeidsmarktcommunicatie video is dat het een waarheidsgetrouw beeld geeft van jouw bedrijf als werkgever. Zeg niet dat de sfeer informeel is als werknemers schriftelijk via de secretaresse een afspraak moeten maken om de baas te spreken. Als je eerlijk bent over hoe het is om voor jou te werken trek je eerder de juiste mensen aan die passen bij jouw bedrijf. Daarnaast voorkom je dat waardevolle werknemers na een paar maanden weer vertrokken zijn omdat het bedrijf niet aan hun verwachtingen voldoet.
Ook een arbeidsmarktcommunicatie video of werknemer testimonial laten maken? Neem contact op!
tasfilms werkt samen met Reclamebeeld, dat arbeidsmarktcommunicatie fotografie verzorgt. Samen hebben we Beeld voor Arbeidsmarktcommunicatie opgezet, dat voorbeelden geeft van onze video’s en fotografie op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. Daarnaast vind je er een aantal blog artikelen over arbeidsmarktcommunicatie en employer branding.
Over de auteur
Francis Camstra
Oprichter en eigenaar van tasfilms
De kracht van een goede video is dat het een verhaal vertelt van een organisatie of merk. Een goede film versterkt het imago van je organisatie en het vertrouwen dat mensen hebben in jouw bedrijf. En dat is precies waar Francis je mee kan helpen.
Neem contact op voor het maken van een pakkende arbeidsmarktcommunicatie video
Leer meer over hoe je video marketing kunt inzetten voor jouw bedrijf
Vond je dit artikel nuttig en wil je nog meer praktische tips en informatie op het gebied van video marketing? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 4 keer per jaar een mail met de nieuwste content. Uiteraard zal ik jouw e-mailadres nooit met andere partijen delen.
Sorry, the comment form is closed at this time.