Hoe schrijf je een pakkend script voor jouw online video?
Meestal schrijf ik op basis van het intakegesprek en voorbereidend onderzoek de scripts voor opdrachtgevers. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een script aan te leveren. In deze blog geef ik je wat tips over hoe je een script kunt schrijven die de aandacht van de kijker grijpt en vast houdt.
De bouwstenen voor het script van jouw online video
Een goed script begint bij de voorbereiding. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld krijgt van het doel van de video, de boodschap die je wil overbrengen en de doelgroep. Hier zijn 6 vragen om je op weg te helpen.
1. Wat zijn de kernwoorden van jouw bedrijf?
Jouw video moet passen bij wat je met jouw bedrijf wil uitstralen. Persoonlijk en warm, of neutraal en informatief? Creatief en verassend, of juist gedegen en rotsvast? Door vooraf een aantal kernwoorden te identificeren zet je de toon voor het script, de opnames en de montage.
2. Wat is het doel van de video?
Waarom wil je de video eigenlijk maken? Is het puur informatief? Wil je de doelgroep verleiden om iets te kopen, doneren, of een dienst af te nemen? Door na te denken over het doel van de video kun je de boodschap concreter definiëren en ben je bij het schrijven van het script beter in staat de relevante van de irrelevante informatie te onderscheiden.
3. Voor wie maak je de video?
Probeer scherp voor ogen te krijgen wie de doelgroep is. Wat is de gemiddelde leeftijd? Wat is hun opleidingsniveau? Wat doen ze in hun vrije tijd? Waarvoor lopen ze warm? Zijn ze bekend met jouw bedrijf? Door in de huid te kruipen van je doelgroep kom je erachter welke informatie voor hen interessant is en krijg je een beter idee van hoe je de boodschap het beste kan overbrengen.
4. Wat is de boodschap van de video?
Denk bij het formuleren van de boodschap vanuit de doelgroep. Dit lijkt misschien een inkopper, maar in de praktijk merken we dat mensen geneigd zijn om meer in een film te willen vertellen dan voor de kijker relevant is. Is de boodschap van de video bijvoorbeeld dat jouw bedrijf excellente klantenservice heeft, dan is het niet relevant om te vermelden dat het bedrijf maar liefst 23 hectare groot is. Dit verwatert namelijk de boodschap en maakt de video langer dan noodzakelijk.
5. Welk verhaal wil je vertellen?
Je kunt omschrijven wat voor dienst of product je aanbiedt en waarschijnlijk kun je de waarde daarvan onderbouwen met allerlei statistieken. De kans is dan groot dat de kijker binnen enkele seconden afhaakt. Daarom is het belangrijk dat je de boodschap brengt in de vorm van een verhaal. Dit kan in verschillende vormen.
Je zou bijvoorbeeld het probleem van jouw doelgroep kunnen definiëren en laten zien hoe jouw organisatie helpt bij het oplossen van dat probleem. Dit kun je illustreren aan de hand van bestaande klanten die vertellen hoe zij baat hebben gehad bij jouw bedrijf. Je zou het verhaal ook in de vorm van interviews kunnen gieten. Zelfs een video zonder gesproken moet een verhaal vertellen. Waar het uiteindelijk om gaat is dat de kijker zich kan herkennen in de video en zich aangesproken voelt.
6. Wat moet de doelgroep doen na het zien van de video?
Wil je bijvoorbeeld dat ze jouw website bezoeken? Dat ze interesse krijgen in jouw product of dienst? Dat ze contact met je opnemen? Of wil je ze inspireren om bepaalde beslissingen te maken, zoals recyclen of duurzame producten te kopen?
Het script voor jouw online video
Nu je een goed beeld hebt van het verhaal dat je wil vertellen en aan wie, kun je beginnen met het script. Hier volgen nog enkele tips.
Hou het simpel
Een video script is anders dan een artikel of rapport. Het script moet worden geschreven zoals je wil dat de persoon op de camera het uitspreekt. Vermijd daarom al te formeel taalgebruik en hou de zinnen kort. Als de spreker bepaalde woorden moet benadrukken, geef dit dan ook aan het script. Lees de zinnen hardop voor, om een gevoel te krijgen voor hoe het loopt.
Hou het kort
Mensen hebben een gemiddeld spreektempo van 130 woorden per minuut. 130 woorden nemen ongeveer een kwart van een A4 papier in beslag. Daarnaast moet je tussen de zinnen pauzes inplannen zodat de kijker tijd heeft om de informatie te verwerken. Als je bijvoorbeeld een video wil laten maken van ongeveer twee minuten en daarbij ook ruim tijd wil inruimen voor pauzes, zorg dan dat het script niet langer is dan een derde van een A4.
Visuele elementen
Naast gesproken tekst, omschrijft een script ook de actie in een bepaalde scene, eventuele teksten die in beeld komen, en eventuele grafische vormgeving in de video.
Wil je een video laten produceren? Neem contact op!
Over de auteur
Francis Camstra
Oprichter en eigenaar van tasfilms
De kracht van een goede video is dat het een verhaal vertelt van een organisatie of merk. Een goede film versterkt het imago van je organisatie en het vertrouwen dat mensen hebben in jouw bedrijf. En dat is precies waar Francis je mee kan helpen.
Neem contact op voor het maken van een pakkende bedrijfsvideo
Leer meer over hoe je video marketing kunt inzetten voor jouw bedrijf
Vond je dit artikel nuttig en wil je nog meer praktische tips en informatie op het gebied van video marketing? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 4 keer per jaar een mail met de nieuwste content. Uiteraard zal ik jouw e-mailadres nooit met andere partijen delen.
Sorry, the comment form is closed at this time.