Zo maak je een overtuigende testimonial video
“De best mogelijke service, snel, effectief, betrouwbaar, de hoogste mate van klanttevredenheid”. Elk bedrijf prijst zijn eigen merk, dienst of product aan als de beste en iedereen weet dat. Als je vertrouwen wilt wekken in de kwaliteit van jouw product of dienst, dan zal je de beloftes die je maakt moeten onderbouwen. Eén van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is een testimonial video (of klantverhaal video), waarin je een bestaande klant zijn of haar ervaringen met jouw bedrijf laat delen.
Bekijk voorbeelden van onze testimonial video’s en neem contact op!
Waarom een testimonial video een waardevolle aanvulling is in de marketing strategie
Tevreden klanten zijn de beste ambassadeurs voor jouw bedrijf. Zij kennen jouw product of dienst en weten uit eigen ervaring hoe het is om met jou samen te werken. Ze hebben zelf geen commercieel voordeel bij het aanprijzen van jouw bedrijf en kunnen daarom een onafhankelijke mening geven. Een verhaal over jouw product of dienst verteld door iemand die daar daadwerkelijk gebruik van heeft gemaakt, draagt dus bij aan de geloofwaardigheid van jouw marketing en communicatie. Het is een vorm van sociaal bewijs waarmee je het vertrouwen in jouw bedrijf versterkt bij mensen die overwegen om met jou in zee te gaan.
Hoe maak je een goede testimonial video?
Een testimonial video/klantverhaal video kan als marketing middel buitengewoon effectief zijn, mits het goed in elkaar zit. Met een slechte testimonial video kun je juist flink de plank misslaan en zelfs potentiële klanten afstoten. Hoe zorg je ervoor dat jouw klantverhaal video effectief is? Hierbij enkele tips:
- Een goede testimonial video is authentiek.
Maak bij een testimonial video altijd gebruik van verhalen van echte klanten. Niet dat er iets mis is met een promotievideo waar geen echte klanten in voorkomen. Een dergelijke video is alleen per definitie geen klantverhaal, maar een reclame. De aanvullende waarde van een klantverhaal is juist dat je kunt bewijzen dat jouw bedrijf daadwerkelijk mensen helpt en dat bereik je niet als je acteurs in zet.
Voor bedrijven die graag de touwtjes in handen houden is het verleidelijk om een script voor de klant te willen schrijven. Op die manier kun je de klant een aantal hele concrete voordelen van jouw bedrijf laten aanstippen. In theorie een aantrekkelijk idee, maar in de praktijk werkt het niet. Als je een klant een tekst laat instuderen, dan probeert hij/zij tijdens de opname de tekst zo correct mogelijk op te zeggen. Daardoor is de kans groot dat het oprechte enthousiasme dat de klant heeft voor jouw bedrijf niet – of nog erger: nep – overkomt en dat is zonde.
De volgende voorbeeldvideo laat zien dat zelfs grote bedrijven weleens de plank misslaan op het gebied van authenticiteit:
Het is bij deze video overduidelijk dat de mensen in beeld acteurs zijn die een tekst hebben ingestudeerd. Maak niet dezelfde fout. Zet voor een video testimonial je eigen klanten in en leg ze geen woorden in de mond.
- Kies klanten die een reële afspiegeling zijn van de doelgroep
Met een testimonial video probeer je de kijker ervan te overtuigen dat jouw bedrijf of organisatie de geschikte partij is om zijn/haar probleem op te lossen. Dat bereik je beter als de kijker zichzelf herkent in de klant. Selecteer voor een klantverhaal video daarom klanten die representatief zijn voor jouw doelgroep.
- Laat meerdere klanten aan het woord
Verschillende klanten hebben verschillende redenen om tevreden te zijn over jouw bedrijf. De één is bijvoorbeeld heel tevreden met hoe efficiënt je te werk gaat. De ander heeft weer enorme waardering voor het feit dat je snel en helder communiceert. Door meerdere klanten te interviewen kun je de kijker een goed beeld geven van de voordelen van jouw aanpak.
- Vraag door
Aan een antwoord als: “ik vind dit een geweldig product/dienst” heb je niet zoveel. Vermijd nietszeggende antwoorden door open vragen te stellen en door te vragen. Wat is er zo goed aan? Wat kun je nu wat je voorheen niet kon?
De structuur van een effectieve testimonial video
Je kunt een testimonial video op verschillende manieren inrichten. Hier zie je een voorbeeld van een structuur die goed werkt:
- Situatie: Wie is de klant, waar hecht die waarde aan en welke wensen heeft hij of zij? De doelgroep van de video zit waarschijnlijk in een vergelijkbare situatie, anders zou die er niet voor kiezen om de video te bekijken. Als je een herkenbare situatie schetst zal de doelgroep denken: “dat heb/wil ik ook” of “dat is ook voor mij belangrijk”. Zo heb je al meteen in het begin de relevantie van de video voor de kijker benadrukt en dat geeft hem/haar de motivatie om door te kijken.
- Probleem: Waarom kloppen mensen aan bij jouw bedrijf? Wat is het probleem dat jouw bedrijf voor mensen kan oplossen? Grote kans dat de kijker van de video tegen een vergelijkbaar probleem op loopt. Door dit probleem te benoemen laat je de kijker zien dat je begrijpt waar hij of zij mee worstelt.
- Oplossing: Hoe heeft jouw aanpak geleid tot een oplossing van het probleem van de klant? Wat vond de klant prettig aan deze aanpak?
- Resultaat: Wat is de nieuwe, verbeterde situatie van de klant? Wat kan hij of zijn dankzij jouw product of dienst? Vervolgens kun je afsluiten met de waardering van de klant.
Testimonial video laten maken?
Bekijk voorbeelden van mijn werk en neem contact op!
info@tasfilms.nl
06 246 521 61
tasfilms werkt samen met fotograaf Wilmar Dik van Reclamebeeld.nl. Bekijk hier voorbeelden van zijn werk: klantverhaal fotografie en zakelijk portretfotografie.
Over de auteur
Francis Camstra
Oprichter en eigenaar van tasfilms
De kracht van een goede video is dat het een verhaal vertelt van een organisatie of merk. Een goede film versterkt het imago van je organisatie en het vertrouwen dat mensen hebben in jouw bedrijf. En dat is precies waar Francis je mee kan helpen.
Neem contact op voor het maken van een pakkende testimonial video
Sorry, the comment form is closed at this time.