Een goeddoordachte videomarketing strategie voor congresvideo’s is onmisbaar. Lees hier de vragen die je jezelf moet stellen voordat je aan de slag gaat met jouw congresvideo.
Met een goede videomarketing strategie voor congresvideo’s leg je de basis voor een sterk eindresultaat. Waar moet je rekening mee houden bij het formuleren van de videomarketing strategie?
“Yes! Mijn eerste congresvideo!” was mijn gedachte toen ik, op dat moment nog vooral een fervente hobbyist, mijn eerste opdracht had gescoord. Weliswaar onbetaald en de opdrachtgever wist dat het voor mij een probeersel was, maar toch. De voorwaarde was dat ik geen audio zou opnemen: het congres ging over een gevoelig onderwerp en de deelnemers moesten zich niet geremd voelen om deel te nemen aan de discussie. “Prima!” dacht ik. En vol enthousiasme ging ik aan de slag.
De geboorte van een immens saaie congresvideo
Het congres was een groot succes. De congresvideo… niet bepaald. De montage die ik had gemaakt was een aaneenschakeling van nietszeggende beelden van sprekers en deelnemers. Dit alles afgewisseld met beelden van niet bijster interessante activiteiten als koffie drinken en naambadge in ontvangst nemen. Nu is hier als aanvullend beeldmateriaal niet per se iets mis mee. Maar door het gebrek aan echte inhoud zou ik het knap vinden als de kijker het langer dan 15 seconden uithoudt.
Wat ging er mis?
Het antwoord hierop kan ik drie woorden samenvatten: geen videomarketing strategie.
Ik was in al mijn onervarenheid, vol overgave maar zonder plan beelden gaan schieten. Als ik met de ervaringen die ik nu heb terug kon reizen in de tijd, dan had ik deze opdracht op een hele andere manier aangepakt. Te beginnen met een goed gesprek met de opdrachtgever om hem de juiste vragen te stellen en aan de hand daarvan een strategie te bepalen.
Videomarketing strategie voor congresvideo’s
Het maken van een effectieve video gaat hand in hand met een goed doordachte videomarketing strategie. Bedrijven en organisaties die een marketing- en communicatieprofessional in dienst hebben genieten op dat vlak een flinke voorsprong, maar ook zij hebben baat bij overleg met een videospecialist. Na gericht sparren over de toon, inhoud en boodschap, is de basis gelegd voor een sterk eindresultaat.
Ben je een videomarketing strategie voor jouw congresvideo aan het formuleren? Stel jezelf de volgende vragen:
1. Waarom wil je een congresvideo laten maken?
Als je bekend bent met mijn andere blogs, dan zal de volgende zin je bekend voorkomen: Een video is geen doel op zich, maar een middel waarmee je een doel kunt bereiken.
Het eerste wat je je af moet vragen als je een congresvideo wil laten maken is dus: waarom?
Wil je mensen enthousiasmeren om deel te nemen aan jouw toekomstige congressen? Wil je potentiële sponsoren laten zien hoe succesvol het congres was, zodat ze de volgende editie willen sponsoren? Draag het bij aan een specifieke campagne? Heb je tijdens het congres een product gelanceerd dat je in de markt wil zetten?
Pas nadat je een concreet doel voor de video hebt geformuleerd kun je nadenken over de inhoud en de vorm van de video.
Valkuil: teveel uiteenlopende doelen voor één video
Regelmatig maak ik mee dat een opdrachtgever meerdere redenen opgeeft voor het waarom van een congresvideo. En ja, soms kun je met een congresvideo meerdere vliegen in één klap slaan. Dit is echter lang niet altijd het geval. Als je met video én een product in de markt wil zetten, én mensen wil enthousiasmeren om je volgende evenement bij te wonen, dan is het verstandiger om twee aparte video’s te maken. Met té uiteenlopende doelen loop je het risico dat de boodschap verwatert en wordt het lastig een connectie te maken met de kijker. Maak daarom onderscheid tussen het primaire doel en de secundaire doelen van de video en wees bereid om een secundair doel te laten varen, of meerdere video’s te laten maken.
2. Wie is je doelgroep?
Bij congresvideo’s is het voor de hand liggende antwoord vaak: (potentiële) deelnemers aan het congres. Daarmee ben je er echter nog niet. Binnen die doelgroep heb je namelijk ook te maken met verschillende segmenten. Bijvoorbeeld mensen uit het bedrijfsleven, beleidsmakers, vertegenwoordigers van non-profit organisaties, studenten, experts, sponsoren, etc. Het is belangrijk om alle relevante segmenten in kaart te brengen. Zo kun je ervoor zorgen dat hun interesses goed vertegenwoordigd zijn in de video. Zo zal een video waarin alleen mensen uit het bedrijfsleven aan het woord zijn, minder aanspreken bij non-profit organisaties – en vice versa.
3. …en waarom zou die de video willen bekijken?
Mensen bekijken jouw congresvideo niet om te zien dat er presentaties zijn gehouden (dat weten ze al), dat mensen er hebben genetwerkt (dat weten ze ook al) of dat er stokbroodjes met gerookte zalm en kappertjes zijn geserveerd (dat vinden ze niet interessant). Om die reden is een video die alleen de sfeer laat zien, zonder verdere inhoud, meestal geen goed format voor een congresvideo.
Met een paar korte interviews met deelnemers of sprekers maak je een congresvideo al een stuk interessanter. Al gaat het ook hier wel eens mis. Zo zie ik vaak congresvideo’s voorbijkomen waarin geïnterviewden kostbare videotijd verspillen aan het geven van oninteressante of overbodige informatie. Bijvoorbeeld hoeveel mensen er precies aanwezig waren tijdens het congres, wat de congreslocatie was, en dat ze het een interessant evenement vonden zonder te vertellen waarom. Ook zo’n soort video maakt de kijker niet enthousiast over jouw congres. Zonde van de tijd en het geld dat je hebt geïnvesteerd in de video!
Het is daarom belangrijk om vooraf aan het congres te bedenken naar wat voor soort quotes je op zoek bent, en op basis daarvan een aantal interviewvragen voor te bereiden. Hou daarbij altijd het doel van de video en de doelgroep in gedachten. Bekijk hier een voorbeeld van een congresvideo met een interview:
Is een sfeervideo dan nooit goed?
Een sfeervideo kan nuttig zijn, als het primaire doel van de video is om de sfeer te laten zien. Zoals bij een video voor een evenementenbureau, die haar klanten wil laten zien wat voor soort evenementen zij kan verzorgen. Voor hen is de inhoud minder relevant en ligt de nadruk juist op beelden van de aankleding, de catering, de gadgets, optredens, en mensen die het zichtbaar naar hun zin hebben. Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande video, die we voor een evenementenbureau hebben gemaakt:
4. Welk gevoel wil je losmaken bij de kijker?
Niet alleen wát je vertelt is belangrijk voor de video. Ook de manier waarop je de boodschap brengt moet relevant zijn en passen bij het verhaal. In de onderstaande video laten we zien hoe de boodschap bepalend is voor de stijl van de video en het gevoel dat je daarmee overbrengt bepaalt:
De video opent met een visualisatie van een belangrijke boodschap van de bijeenkomst: sport, blijf in beweging, zorg dat je vitaal bent. De beelden wisselen snel en de muziek is upbeat, alles om een gevoel van enthousiasme op te wekken bij de doelgroep en hen te motiveren om te werken aan hun goede voornemens.
5. Hoe lang moet de video zijn?
Dé ideale lengte voor een video bestaat niet. Net zoals het ideale aantal pagina’s voor een boek niet bestaat. De lengte van een video hangt af van veel verschillende factoren. Meer weten over hoe je de lengte van jouw video kunt bepalen? Lees hier een aantal tips Hoe lang moet een video zijn?
6. Hoe zorg je ervoor dat je doelgroep de video ziet?
Met alleen een video ben je er nog niet. Deze kan nog zo mooi geproduceerd en zo rijk aan relevante inhoud zijn, het betekent weinig als niemand het ziet. Hoe zorg je dat de video gevonden en bekeken wordt? Als je de video alleen op je website plaatst, zul je een groot gedeelte van je doelgroep niet bereiken. Zelfs de mensen die al bekend zijn met jouw bedrijf zullen waarschijnlijk niet dagelijks jouw website bezoeken.
Zorg ervoor dat je ook aandacht vraagt voor de video op sociale media en in de mails die je verstuurt. Bevat de video interviews? Vraag de geïnterviewden dan of ze jouw video willen delen met hun netwerk, of dat ze hem laten plaatsen op de website van hun organisatie. Het is ook verstandig om alvast na te denken over de SEO: welke tags/keywords kun je het beste gebruiken om ervoor te zorgen dat de video gevonden wordt? Lees ook SEO voor video: praktische tips om de vindbaarheid van je video te verbeteren.
7. En tenslotte… wie ga je de video laten maken?
Wees kritisch over welk videoproductie bedrijf je inhuurt om de opdracht uit te voeren. Neem je tijd om verschillende portfolio’s te bekijken en vergelijken en benader degene wiens werk jou het meeste aanspreekt. Bij het benaderen van geschikte partijen, is het altijd aan te raden om te vragen naar hun werkwijze. Zo kom je er het snelst achter of je met een partij te maken hebt die actief met je meedenkt over je videomarketing strategie.
Ben je op zoek naar een videoproductiebedrijf voor het maken van jouw congresvideo?
Ik ga graag met je in gesprek, zodat we samen kunnen sparren over je videomarketing strategie en de productie kunnen verzorgen voor je volgende congres of evenement. Meer informatie over mijn werkwijze kun je hier bekijken: https://tasfilms.nl/werkwijze/
Wil je alvast wat voorbeelden zien van congresvideo’s die ik heb gemaakt? Kijk dan op deze pagina: Evenementvideo laten maken
Als je voor jouw congres ook fotografie gaat inzetten, kijk dan hier voor wat tips van fotograaf Wilmar Dik: Neem geen genoegen met generieke en weinig inspirerende foto’s van jouw congres
Over de auteur
Francis Camstra
Oprichter en eigenaar van tasfilms
De kracht van een goede video is dat het een verhaal vertelt van een organisatie of merk. Een goede film versterkt het imago van je organisatie en het vertrouwen dat mensen hebben in jouw bedrijf. En dat is precies waar Francis je mee kan helpen.
Neem contact op voor het maken van een congresvideo
Leer meer over hoe je video marketing kunt inzetten voor jouw bedrijf
Vond je dit artikel nuttig en wil je nog meer praktische tips en informatie op het gebied van video marketing? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Je krijgt dan ongeveer 4 keer per jaar een mail met de nieuwste content. Uiteraard zal ik jouw e-mailadres nooit met andere partijen delen.
Sorry, the comment form is closed at this time.